ANNONSER KAN DU SÄTTA HÄR

Åsikter om bett

2012-07-03 20:00:26 / 0 kommentarer ..


Alla har så mycket åsikter om bett vad man ska rida på och vad man inte ska rida på! Jag tycker att man ska rida på det bett som hästen funkar bäst på man ska inte ta åt sig vad andra tycker om det bett du rider på.

Pessoabett:
Det bett har mycket åsikter många tycker att det bett är inte alls bra för hästen och en del tycker det är bra, jag tycker det är både och. Jag tycker inte om att det endast trycker i nacken medans det ändå kan vara bra på en häst som är lite stark för det hjälpte mig på min D-ponny Select när jag hade henne.

Hur fungerar ett pessoabett?
När du tar i tygeln så sker detta: mundelen dras upp mot mungipan/tänderna, samtidigt som sidodelarnas rotation gör att natstycket dras neråt. Alltså:
Det trycker ner nacken genom att sidostyckerna kommer att spännas och för att undkomma det så kommer hästen att sänka huvudet (i hästens nacke finns det otroligt mycket nerver). Om man jämnför just den delen av bettets påverkan med ett vanligt tvådelat där sidostyckerna istället slakar när du tar i bettet är skillnaden stor. Pessoabettet trycks även upp mot gomtaket och uppåt mot hästens tänder (då den vanliga konstruktionen är tvådelat), vilket gör att hästen vill höja huvudet. Pessoabettet ger alltså dubbla effekter.

Eftersom att det dessutom inte finns någon kedja dras bettet upp i hästens mungipa, utan någon begränsning. När detta sker kan hästen få sår och tryckskador på gomtak, tänder och även mungipor. Nypskador är också väldigt vanliga då mundelen förflyttas långt på bettringen. Bettet är inte bra för tänderna på hästar för det rör på sig så mycket i munnen och kan vid ett kraftigt/hastigt drag till och med slå sönder tänderna.

Man ska egentligen inte använda pessoabett då det bett är överrörligt så du kan inte få den eftergift du vill på hästen, för så måste du har långa tyglar och det ser ju inte så jätte bra ut heller.
Man kan aldrig veta om det är en ärligt form med detta bett eller om det är en falsk.
men min åsikt är också att om du har tillräckligt med ben som när du har ett vanligt tränsbett så kan hästen arbeta rätt men då jag själv ridit på det så vet jag det då jag ridit för tränare med det och man ser om hästen har benen under sig från marken. Jag kan inte se det men mina tränare gör det, så det är ju lite olika. Men när man läser på internet om pessoabett så vill man inte använda det för så man ser det som hästen får ont och skador av detta bett.. ussh!


Negativt:
Det som är negativt är att när du tar i tygeln så blir det automatiskt att hästen böjer på nacken då det trycker i nacken och den inte arbetar med bakbenen så ryggen blir rund. Det blir jätte stelt. många tror att det är ett hävstångbett men det är fel, hästen blir stum i munnen efter ett tag med detta bett som gör också att hästen ``ger upp`` för att det trycker i nacken så den automatiskt går ner med huvudet alltså bara böjer huvudet som inte är bra för det gör att ryggen blir rak. Bakbenen ska ju komma under hästen och det är så ryggen blir rund. Hästen får ofta ryggproblem om den aldrig arbetar i rätt form,

Positivt:
Jag vet faktiskt inte riktigt vad som är posetivt med detta bett, jag tycker väl det är ett bra bett för dom som inte drar i munnen så mycket.


Kommentarer
Denna designen är skapad av Nathalie Mattsson på www.aportion.spotlife.se, och är till för allmänt bruk!

NAMN Kom ihåg mig?

EMAIL

BLOGGADRESS

KOMMENTAR:

Trackback
Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se